Filmforgatás a rendhagyó irodalomórán Jánoki-Kis Viktória újra a Hajnóczyban

Filmforgatás a rendhagyó irodalomórán Jánoki-Kis Viktória újra a Hajnóczyban


Október 12-én abban a megtiszteltetésben volt részünk, hogy iskolánkban újra vendégül láthattuk Jánoki-Kis Viktória írónőt, egykori hatosztályos gimnáziumi tanulónkat, aki 2000-ben érettségizett a Hajnóczyban. A kortárs irodalmi életben immáron ismertté vált diákunk hazalátogatását különlegessé tette, hogy nem egyedül, hanem egy filmes stáb kíséretében érkezett alma materébe. A Petőfi Kulturális Ügynökség kiemelt irodalmi programjának (KMI 12) részeként ugyanis – több kortárs szerző mellett – Jánoki-Kis Viktóriáról is készül egy portréfilm, melyhez, büszkeségünkre, mint az alkotó életének egyik meghatározó helyszínén, itt nálunk, a gimnáziumban is forgatott a Fókusz Pont Produkciós Kft. (Rendező: Farkas György, operatőr: Farkas-Mohi Balázs, szerkesztő riporter: Kristóf-Goda Szilvia).
Csuzi Gáborné magyar nyelv és irodalom munkaközösség-vezetőnk és Markovics-Főczén Rita könyvtárosunk szervezésének köszönhetően az írónő rendhagyó irodalomórát tartott iskolánk könyvtárában a 10.d (humán) és a 11.a (emelt idegen nyelvi) osztályoknak. A diákok és érdeklődő pedagógusok élénk figyelemmel hallgatták az alkotó pályájáról, építészből íróvá válásáról, a különböző műfajokban elért sikereiről, a tavaly megjelent „Átlépsz velem a víz fölött” című novelláskötetéről és a karakteralkotás rejtelmeiről szóló lebilincselő előadását. A tanulók bátran hozzászóltak az elhangzottakhoz, az ajándékba hozott kötetek dedikálása során pedig még tovább kíváncsiskodhattak, s egyénenként is bepillantást nyerhettek az írói műhelytitkokba.
Hálásan köszönjük Viktóriának az inspiráló, gazdagító élményt, s azt, hogy e csodás nap képeit viszontláthatjuk majd a jövő tavaszra elkészülő portréfilmben, melyet első alkalommal egy budapesti moziban fognak bemutatni, és az M2 Petőfi TV-n is sugároznak majd. Írói pályájához pedig nagy szeretettel kívánunk ihletben bővelkedő alkotókedvet s további szép sikereket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük