Az iskola története

Az iskola régi és új épülete

Alapítás

Intézményünket 1947-ben alapították azzal a céllal, hogy Tiszaföldvár és környéke gyermekeinek középiskolai beiskolázását és a Tiszazug kulturális felemelkedését elősegítse. Az iskola 1950-1965 között a volt járási főszolgabírói hivatal épületében (jelenleg kollégium) működött. 1965-ben adták át az intézmény mostani épületét.

Az 1947-ben létrehozott „gimnáziumi tanfolyam” évtizedek alatt sokrétű nevelési-oktatási feladatot eredményesen ellátó intézménnyé fejlődött. A ’60-as évek második felétől néhány évig mezőgazdasági gépszerelő szakközépiskolai oktatás folyt az iskolában. 1972-től több mint 20 éven keresztül igen nagy sikerrel működött a középfokú óvónőképzés. Ezt elősegítendő gyakorló óvodát és szaktantermet építettek az iskola épületéhez. Az óvónőképzés keretében több mint ezer óvónő végzett az iskolában. A ’80-as évek végétől néhány évig szociális asszisztensképző és pedagógiai szakközépiskolai osztályok működtek az intézményben. A ’90-es évek első felében az iskola korszerűsítette és megalapozta a ma is működő képzési szerkezetét. 1991-ben az iskola pályázati úton bekapcsolódhatott a szakképzés megújítását célul tűző, „Emberi erőforrások fejlesztési program”-ba (világbanki program). Így indult meg 1993-ban a humán szakközépiskolai képzés. 

Az intézmény szervezeti keretei között 1998-2004 között – az országban egyedülálló módon – pedagógiai szakszolgálat működött.

Az elmúlt fél évszázadban az iskola igyekezett eleget tenni a település és közvetlen környéke, sőt a megye oktatási igényeinek. Az itt tanító pedagógusok igen eredményesen készítették fel tanítványaikat mind a felsőfokú tanulmányokra, mind pedig a közvetlen munkába állásra.

Az iskola a kézilabda szakágban és a kórusmozgalomban elért sikerei, az öt évtizede működő Odorvári Kutatótábor és az Országos Középiskolai Rendészeti Csapatversenyen elért eredményei révén országosan ismertté vált. Ezt az ismertséget és elismertséget erősítették tanítványainknak az országos tanulmányi versenyeken elért jó helyezései is. Mindezek alapján – az előnytelen demográfiai helyzet ellenére – jók az iskola beiskolázási mutatói.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük