HAT-KP-2-2021/1-000492

HATÁRTALANUL! Új logo

Magyar kulturális és történelmi értékek nyomában Szlovéniában és Horvátországban

A 10.a osztály tanulói három nevelőjük – Beke Lászlóné, Kissné Fehér Edit és Rácz Tünde Anna osztályfőnök- kíséretében négy napos kiránduláson vettek részt Szlovéniában és Horvátországban.

Az utazás a Csillagösvény Utazási Iroda szervezésében valósult meg. Hálásak vagyunk idegenvezetőnknek, Fancsik Mátyásnak, aki nagyon alapos, sok érdekességgel tűzdelt ismertetőt tartott minden egyes látnivalóval, hellyel kapcsolatban.

A Szlovéniába való utazásunk során több határmenti települést is érintettünk, amelyekben láthattuk a jellemző népi építészet emlékeit is.

Az első napon ellátogattunk Dobronakba az Ocean Orchids trópusi kertbe és orchideafarmra, ahol csodálatos trópusi növényeket láthattunk, még vásárolni is lehetett a gyönyörű orchideákból.

Ezt követően Lendvára utaztunk, ahol megtekintettük a belváros érdekességét a barokk Szent Katalin plébániatemplomot a Szent István szoborral. Majd, mivel sajnos az iskolában nem tudtak bennünket fogadni, a Bánffy Központban működő Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézetben a magyarság ottani helyzetéről, lehetőségeikről beszélgettünk Bátyi Zoltánnal, aki bemutatta nekünk a lendvai oktatást, a kulturális csoportok munkáját. Kiderült sajnos, hogy a helyi iskolában már nem igazán van magyar nyelvű képzés, de szerencsére a kultúra megőrzése, a magyar nyelv használata még többeknek fontos, így az intézetben ezek támogatására szervezik a közös programokat, rendezvényeket.

Első napon a szállásunk a hodosi Ifjúsági Szállón volt, amely a településen kívül egy erdő mellett volt. Kényelmes szállás és bőséges, finom vacsora és reggeli várt ott bennünket, illetve az úti csomagunk is kiadós volt.

A második napot ismét Lendván kezdtük, ahol felmentünk a Bánffy-Esterházy várkastélyba, benne Zala György emlékszobájával és a néprajzi gyűjteménnyel. Lendva híres szülötte Zala György, aki a Hősök tere és az aradi Szabadság-szobor alkotója (sok egyéb műalkotás mellett).

Lendváról Horvátországba indultunk, ahol két fontos történelmi család emlékével ismerkedhettünk meg. Varasd mintegy 200 évig Horvátország fővárosa volt. Városnézésünk során felkerestük az Erdődyek várkastélyát és tettünk egy sétát Európa talán legszebb barokk belvárosban. Itt találjuk a Megyeházát, a Draskovics Palotát, a székesegyházat és a gyönyörű városházát is.

Csáktornyán, a Muraközi Múzeum udvarán állították fel a Zrínyieknek emléket állító obeliszket.  De vajon valóban vadászbaleset történt? Ismertettük és mérlegeltük a tragédia körülményeit. Csáktornyán, a Zrínyiek sasfészkében tettünk sétát. Vára ma a Muraközi Múzeum otthona. A bejáratánál található „Zrínyi Péter búcsúja” emlékműnél felidéztük a Wesselényi-féle összeesküvés történetét, amely Zrínyi Péter és Frangepán Ferenc kivégzéséhez is vezetett.

Este érkeztünk meg Crikvenicára, a szállásunkra. Vacsora után lementünk a tengerpartra, ahol megcsodálhattuk a naplementét és végigsétáltunk a túristák által kedvelt sétányon.

A következő napon először ellátogattunk a Frangepán család tersattói várához.

Majd a  „Magyar Tengerpart”-on utazgattunk, amely  110 évig a Magyar Szent Korona része volt és Fiume (Rijeka) mellett Abbázia (Opatija) volt a magyar üdülőhely a Kvarner-öbölben. Megismerkedtünk Fiume történelmi belvárosával, a korzón található Óratoronnyal, a kikötővel és annak magyar felirataival.

A magyar időben épült a piac, a színház, és egyéb fontos épületek: a Kormányzói Palota, a Magyar Királyi Tengerészeti Hatóság épülete, az Adria-palota és az Adria Magyar Királyi Tengerhajózási Rt. székháza. Felkeressük a magyar feliratú kikötői bakokat és a Baross emléktáblát is.

Opatijában mesebeli sétát tettünk az egész horvát tengerpart talán legszebb, legromantikusabb sétányán. Ez a híres Lungomare, amely 12 km hosszan húzódik, gyakran mélyen a sziklafalba vájva egészen Lovrantól Abbáziáig.

A legpatinásabb monarchia korabeli épületek helyezkednek el a sétány mentén, a magyar uralkodó osztály hangulatos villáival. Felkerestük a Hotel Palace Bellevue-t, amely Markusovszky Lajos 1848-49-es tábori főorvos utolsó lakhelye volt. Emlékét tábla őrzi a szálloda falán.

Délután a Krk-szigetről indulva egy fakultatív hajókiránduláson vettünk részt, majd este ismét a crikvenicai tengerparton sétálgattunk.

Az utolsó napon a reggeli után Zágrábba indultunk, ahol még a kék villamost is kipróbáltuk, így mentünk fel a történelmi városközpontba – Jellasics tér, Szent István-Szent László templom, Szent Márk templom. Városnézésen érintettük az egykori Jugoszlávia minden pontjáról érkező, és itt letelepedő, másfél ezres magyar közösséggel rendelkező fővárosban a székesegyházat. Itt nyugszik Erdődy Tamás, valamint az 1919-es újratemetésük óta Frangepán Ferenc és Zrínyi Péter is. A Káptalandombi városrészből átsétálunk a Felsővárosba (Gradac), itt találjuk a Jellasics-teret, valamint a Szent Márk-teret a Szent Márk templommal, rajta Horvátország és Zágráb címerével.

A Medvenica-hegy déli oldalában, Zágráb fölött emelkedik a horvát főváros legjelentősebb középkori műemléke. A magas sziklák által védett Medvedgrad várát 1249-1254 között építették azzal a céllal, hogy megvédje a várost a tatár támadásoktól. A várból tiszta időben szép kilátás nyílik Zágrábra és a környékre. Majd kis szabadidőt kaptunk, amikor lehetőségünk volt egy utolsó sétára, szuvenírek vásárlására.

Az esti órákban érkeztünk vissza Tiszaföldvárra.

Sok-sok élményt szereztünk és azt terveztük, hogy haza se jövünk, a tanév utolsó pár napját inkább online teljesítjük.