200 éves nemzeti imádságunk, a Himnusz

A magyar kultúra napja a Hajnóczyban

A magyar kultúra napja a Hajnóczyban, a hajnóczysokkal

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát. A mostani megemlékezés nagyon fontos a számunkra, hiszen 200 éves lett Himnuszunk, melyben Kölcsey olyan gondolatokat fogalmazott meg, melyek valamennyi magyar ember szívének legmélyéről szólnak. Gimnáziumunkban a tavalyihoz hasonlóan zajlott a magyar kultúra napja. A tanórákon való megemlékezések mellett Markovics-Főczén Rita iskolakönyvtárosunk kreatív módon hozta közelebb a fiatalokhoz az esemény kapcsán az emelkedett, hazafias gondolatokat, a magyarság, a magyar kultúra világhírűvé válásának momentumait. Online játékkal készült ismét a tanulóknak, akik az iskolai folyosók különböző pontjaira kihelyezett QR-kód beolvasása után egy rövid cikket olvashattak el magyar származású sikeres külföldi színészekről. Az online játék tíz kérdésből állt e témával kapcsolatosan. A helyesen és időben kitöltött tesztek kitöltői jutalomban részesültek. Ezúttal és ezúton is köszönjük Nagyné Kávási Mónika tanárnőnek a játék lebonyolításában nyújtott szakmai segítséget. A vetélkedőn 131-en vettek részt, ebből 45 diák oldotta meg helyesen a feladatokat. Mindenkinek köszönjük az aktivitását, gratulálunk!

A sikeres feladatmegoldók:

9.d: Lapu Liliána;

10.d: Kocsis Dorottya Panna;

11.a: Mátyus Lili, Katona Balázs, Király Dorina;

11.b: Putnoki Viktor, Gál Csaba, Keszthelyi Zsombor, Kósa Martin, Kiss Ádám, Major Dávid, Cseh László;

11.d: Budai Éva, Kiss Melinda, Papp Melinda, Bácsmegi Laura, Boga Barnabás;

12.a: Sipos Tímea;

12.b Kollár Krisztina, Bíró Noémi, Dobróka Dalma Irén, Kis Anett, Mácsai Jázmin, Deák Bettina ;

12.c: Kiss Máté Botond, Turai Bettina, Varga Bence, Halmai Gréta, Szilágyi Levente László, Bencsik Barbara, Kerling Boglárka, Müller Márton, Tábori Viktor, Való Barbara, Markót Lea, Pázmándi Tamara Andrea, Faragó Bernadett;

12.d: Magyar Viktória, Kocsis Bence, Szűcs Szilvia, Bíró Gréta;

13.a: Duszka Boglárka, Dorbrovits Julianna

***

2023. január 23-án délután 15 órakor a Városi Művelődési Ház helyett az energiaválságra való tekintettel a Polgármesteri Hivatal házasságkötő termében ünnepelte Tiszaföldvár a magyar kultúra napját, amelyen átadták városunk ez évi szakmai kitüntető díjait.

A műsor elején közösen elénekeltük a Himnuszt, majd Hegedűs István polgármester úr ünnepi beszédében megemlékezett nemzeti imánk születésének 200. évfordulójáról, ezután Beregszászi Lea 10. d osztályos tanulónk szavalata következett: részletek Petőfi Sándortól, akinek a bicentenáriumát ugyancsak az idén ünnepeljük.

Ezután következett a díjak átadása. A város kulturális díját Doroginé Hrutka Éva, közszolgálati díját Katona Ádám, szociális díját Kovács Edit, sport díját Czampell László, egészségügyi díját Kissné Kocsis Anita, társadalmi és gazdasági életének díját dr. Kamel Jwan kapta. A díjazottak méltatását tanulóink: Beregszászi Lea (10.d), Szabó Lotti és Molnár Vivien (9.d), valamint Sipos Leila 9.a osztályos tanulók ismertették. Köszönet illeti diákjaink felkészítéséért Csuzi Gáborné tanárnőt, a magyar nyelv és irodalom munkaközösségünk vezetőjét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük