Hajnóczysok a békéért

Iskolánk a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Közgyűlés közvetítésével csatlakozott az angol partnermegyénkből, Durham-ből érkezett nemzetközi programhoz.

A „Peace paper cranes” projekt történelmi előzménye az 1945-ös hirosimai atombomba okozta sugárzás, mely sok halálos áldozattal járt. Többek között ekkor kapott sugárfertőzést az azóta híressé vált japán kislány, Sadako Sasaki. (A kislány történetét a hazánkban is megjelent Karl Bruckner Szadakó élni akar c. regénye is feldolgozta.) A japán hagyományok szerint ezer papírdaru meghajtogatásával valóra válik a készítő kívánsága. Sadako először a saját gyógyulásáért, később viszont az egész világ békéjéért hajtogatta a darvait. A kislány halála után kampány indult a világbékéért és a bombázásban meghalt gyermekek emlékéért.

A projekt szervezői a világ minden pontjáról várnak színes papírdarvakat 2024. március 6-áig. A béke madarait Durham városban a Püspökség Központjában mutatják be egy grandiózus kiállítás keretében, mely március 18. és április 15. között lesz megtekinthető.

Iskolánk tanulói (a 9., 10. évfolyam minden osztálya, a 11. évfolyam vizuális kultúrát tanuló osztályai, valamint a 13. és 14. a osztály tanulói 450 db papírdarut készítettek el a helyi projektkoordinátorral, Varga Erika rajz és vizuális kultúra szakos kollégánkkal.

A békedarvakat Széles Tamás tanár úr segítségével juttattunk el Szolnokra a Europe Direct Irodába, akik továbbítják azokat Durham városba.

A projekt minden résztvevőjének gratulálunk és köszönjük lelkes munkájukat!

Fotók: Markovics-Főczén Rita

További képek az iskola facebook oldalán megtalálhatók: https://www.facebook.com/hajnoczyg

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük