Kirándulás Horvátországban a Határtalanul! program segítségével

Határtalanul! 11. c Horvátország

A Határtalanul! elnevezésű programra sikeresen pályázva, október elején öt napos tanulmányi kiránduláson vettek részt iskolánk 11. c osztályos tanulói Horvátországban osztályfőnökükkel, Tógyer Ferenc tanár úrral és Cseuz Alexandra tanárnővel. Rendkívül szerencsés helyzetben voltak diákjaink, hiszen a pályázaton elnyert összeg az utazás, a szállás, az étkezés és a programok költségeit is fedezte.

A kirándulás első horvátországi megállója a várdaróci tájházban volt, ahonnan a Kopácsi-Rét Nemzeti Parkba vezetett az utunk. Késő délután megérkeztünk Eszékre, ahol a Szent Péter és Pál Nagytemplom megtekintése után a Dráva melletti sétányon haladva gyönyörködhettünk a tájban. Ezután elfoglaltuk az első szállásunkat Pélmonostoron, ahol két éjszakát töltöttünk magyar ajkú házigazdák vendégszeretetében. Vasárnap először az ovcsarai emlékhelyre látogattunk el, ahol a délszláv harcok során kegyetlenül kivégzett áldozatok előtt hajtottunk fejet. Az újlaki vár és annak múzeumának bejárása után Vukovárban, a háborús eszközöket kiállító emlékparkban töltöttük el a délutánt. A harmadik napunkon Horvátország fővárosában, Zágrábban tekintettük meg a főbb látványosságokat: többek közt a székesegyházat, a Szent Márk-teret és a Jellasics-teret. Estére érkeztünk Selcére, a tengerparti szállásunkra, ahol a bátrabbak meg is mártóztak az Adriában. Másnap a Krk-szigetről indulva hajókiránduláson vettünk részt, majd Fiumébe látogattunk el. Tersatto várának megmászása után a történelmi belvároson át egészen a kikötőig sétáltunk le, végül pedig Abbáziába is ellátogattunk. A hazafelé utunk során megálltunk még Varasdon és felfedeztük annak barokk belvárosát, utolsó horvátországi megállónk pedig a csáktornyai várnál volt. A fentiekben -a teljesség igénye nélkül- felsorolt programelemek megvalósításában idegenvezető nyújtott számunkra segítséget.

A kirándulás alatt jól összekovácsolódott osztály kimerülten, de életreszóló élményekkel gazdagodva tért haza a tanulmányi útról.

Cseuz Alexandra és Tógyer Ferenc

kísérőtanárok

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük